tiistai 6. heinäkuuta 2010

Varsova-Krakova all day long

Jatin tana aamuna Puolan nykyisen paakaupungin Varsovan taakseni ja matkustin vanhaan paakaupunkiin Krakovaan. Olo on melkein kuin olisi Turkuun tullut! Palaan viela hetkeksi Varsovan tunnelmiin ja jatkan Krakova-aiheella.

Viela vinkkeja Varsovaan

- Varsovassa on hyva turistikortti myytavana, jolla saa alennuksia museoihin jne. Jos olet paikalla sunnuntaina, kortin hankkiminen ei valttamatta kannata, koska suurimmat museot tarjoavat ilmaisen sisaankaynnin. Jos taas olet liikkeella maanantaina, korttia ei kannata hankkia, koska museot ovat kiinni (kuten muuallakin). Itse hyodyin paljon paikallisen liikennelaitoksen kolmen paivan lipusta. Olen kuullut toisestakin EU-paakaupungista, jossa joukkoliikenne hoituu linja-autojen, raitiovaunujen, junien ja yhden metrolinjan varassa. Missakohan se on? Hmmm...

- Etsi kasiisi Use-it! Warsaw -kartta. Use It! -oppaat ovat paikallisten nuorten tekemia epakaupallisia oppaita, joista loytyy edullisia ja myos vaihtoehtoisia vinkkeja paikalliseen elamaan. Varsovan opas oli todella hauska ja sain siita paljon ideoita! Miten muuten olisin loytanyt takaisin Suomeen... Lahella keskustaa loytyy puutaloalue, joka on rakennettu suomalaisen mallin mukaan. Talot on tuotu Varsovaan Neuvostoliiton kautta (Suomi on ilmeisesti maksanut ne sotakorvauksina). Talojen piti olla sodan runteleman Varsovan jalleenrakentajien valiaikaisasumuksia, mutta alueesta tuli suosittu. Veiressa kulee ulica Johna Lennona (John Lennonin katu), jonka alussa on liikuttava ilmeisesti amatoorien kyhaama pieni muistomerkki.

Punainen tupa ja perunamaa keskella Varsovaa!

- UseIt-opas opasti minut myos Pragan kaupunginosaan, jossa aistii menneiden aikojen tunnelmaa. Florianin kirkon vieressa kavin tutustumassa neuvostoaikaiseen Rusalka-maitobaariin. Ruoka oli tayttavan nakoista ja edullista, mutta puolaa taitamattomana kasvissyojana en tohtinut sita tilata. Turistina en myoskaan hallinnut etikettia, joten sain kovat puolankieliset torut, kun yritin avata juomakaappia, ennen kuin myyja avasi sen! Pragasta loytyy mtos oppaan "Hollywood ghettoksi" -kutsuma alue. Siella kuvattiin osittain Pianisti-elokuva. Alue nayttaa yha aika rupsahtaneelta, mutta sinne varmasti kannattaa menna nyt, kun viela voi: alueelle on jo perustettu "retro-rakalan" nakoisia baareja, jossa tupakansavua varmaankin puhallettiin sisaan palkeilla. Alue taitaa siis olla nousussa...

- Kasiin kannattaa myos hankkia kirja Do it in Warsaw! (Zob do w Warsawie!), jossa on hauskoja ideoita kaupungin haltuun ottamiseen. harmi, etten kerennyt (lahinna aikuisille tarkoitettuun) lelukauppaan, jossa olisi ollut tarjolla ita-eurooppalaisiin lastenohjelmiin liittyvia muistoesinteita. Myyra ja Nalle Luppakorva olisivat vetaneet omankin suuni hymyyn!

Siirtyma Krakovaan

Tana aamuna matkustin elamani ensimmaista kertaa junassa ensimmaisessa luokassa! Reilaamisen valittomyys oli valittomasti tipotiessaan... Matkaseuralaiseni kylla juttelivat, mutta vain kannykkaan.

Krakovassa on kaunis vanhakaupunki, joka on turistioppaista tunnettu. Vietin siella muutaman tunnin vieraillen mm. Wawelin linnassa. Hostellinin The Secret Garden sijaitsee kuitenkin vanhoissa juutalaiskortteleissa Kazimierzin kaupunginosassa. Tama ilmeisesti selittaa, miten onnistuin saamaan puhtaan violetiksi maalatun huoneen, jossa on kaunis rautasanky ja jonka hintaan sisaltyy aamiainen reilulla kahdella kympilla: ei vanhan kaupungin lisaa!

Krakovasta loysin vihdoin helposti kasvisravintolan! Vegassa (Ul. Krupnicza 22) oli tarjolla kotiruokaa kasvissyojille. maittavaa ja suhteellisen edullista. Piavan hauskin loyto oli kuitenkin "ratikkabaari" Tram Bar (Ul. Stolarska 11), joka oli sisustettu vanhan raitovaunun nakoiseksi. Seinilla oli myos kuvia vanhoista raitiovaunuista ja toimivia liikennevaloja. Siella olisi istunut pidempaankin!


Astu sporaan eikun baariin!

Pianistista Schindlerin listaan

Huomenna aion tutstua Puolan sykempaan menneisyyteen. Lahden enisn retkelle Auschwitziin ja palattuani lahella sijaitsevaan Schindlerin tehtaaseen rakennettuun museoon ja hotellin lahistoon, jossa Schindlerin lista -elokuvaa kuvattiin.. Saa nahda, kuinka sanattomaksi vetaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti