maanantai 12. heinäkuuta 2010

Helle on ohi, ainakin hetkeksi

Englannissa sataa! Yllattiko tama jonkun? :-)

Saavuin Leedsiin myohaan eilen illalla. "Oh England, my lionheart" laulaa Kate Bush, ja minullekin Englantiin saapuminen on aina savahdyttavaa, koska olen puoliksi englantilainen. Leeds on ensimmainen kohteeni, koska sukuni on taalta.

Via dolorosa, tai jotain sinnepain

Eilen lahdin todella hikisesta Wuppertalista klo 7.21 junalla kohtia Kolnia, sielta Brysseliin ja... Eurostar oli koko paivan ajan tayteen buukattu! Ensimmaisessa luokassa olisi ollut tilaa, reilaajalle hintaan 140 euroa. Tassa on taman reissun ensimmainen kunnon virhe: buukkaa Eurostar-paikkasi etukateen, alaka luota siihen, etta saisit edullisen InterRail-kiintiopaikan! Iso moka!

Suunnitelma B kayttoon siis: paikkavaraus junaan Lilleen (TGV-luotijuna on kylla nimensa veroinen, mutta kuten tata nykya monet muutkin junat, vaatii pakollisen maksullisen paikkavarauksen), sielta junalla Calais'hen, lautalla Doveriin ja siita eteenpain. Paiva oli todella kuuma ja valilla luulin sulavani, mutta hengissa selvittiin. Lauttamatka taas oli reilaajalle edullinen, 17,50 euroa. Matkaan tuli noin 4-5 tuntia lisaa, joten olin tosi helpottunut painaessani paani pehkuun.

Tanaan olen nukkunut ilmastoidussa hotellihuoneessa pitkaan ja viettanyt aamun kauneudenhoidon parissa. Nyt tuntuu silta, kun en olisi reilaamassa lainkaan!

Wuppertal - helmi ainakin taiteen ja arkkitehtuurin ystaville

Vietin viikonlopun Wuppertalissa lantisessa Saksassa. Paikka valikoitui sen takia, etta tyopaikkani EU-hankkeen kautta minulla on siella kollegoja ja kaupunki kuulosti mukavalta. Vietinkin tosi hauskan lauantain kollegani ja hanen perheensa kanssa. Paasin myos saksalaisille 6-vuotissynttareille!

Lauantai-illan futishuumakin tuli koettua Saksan voitettua pronssiottelun. Sita juhlittiin melkein kuin kultaa! Hillityt saksalaiset intoutuivat toottailemaan autontorvia pitkalle yohon. Juhlimisen intensiteettia hairitsi hilliton helle, Saksassa vietettiin viikonloppu lahes 40 asteen lampotiloissa. Olin itsekin puolet ajasta aivan nuutunut.

Valitettavasti talla hetkella kayttamani nettikioski ei salli valokuvien lataamista, mutta olisin kernaasti lisannyt kuvia Wuppertalin taloista ja patsaspuistosta. kaupungissa on sailynyt paljon hienoa vanhaa arkkitehtuuria. Lisaksi taiteen ystaville n. 300 tuhannen asukkaan kaupungista loytyy paljon nahtavaa. Kavin paikallisessa Von der Heydt -taidemuseossa, jossa vaihtuvien nayttelyiden lisaksi loytyy mm. Picassoja, Muncheja jne. Paikalliset kertoivat, etta kaupungin varakas porvaristo piti aikanaan kunnia-asianaan lahjoittaa museolle toita ja etta kaupunkilaiset ovat jatkaneet perinteita. Iltapaivan helteessa matkasimme vilea brittilaisen kuvanveistaja Tony Craggin perustamaan Waldfreidenin patsaspuistoon. Kiintoisa kokemus: hienoja toita, puiden varjoja ja taustalla kirmaavia peuroja!

Yovyin Wuppertalissa Omppu-hotelleita muistuttavassa McDreams-hotellissa (joka nimestaan huolimatta ei kuulu "Makkarille", vaan on yksityisoimistuksessa). 29 euroa/yo ja oma kylppari. Ainoa vaan, etta ilmastointi tuntui puuttuvan ja varsinkin ukkosen yllattaessa tuntui, kuin olisi nukkunut saunassa. Hinta-laatusuhde oli kuitenkin ok.

Suosittelen Wuppertalia, se oli tosi mukava yllatys matkareittini varrella!

Maistuisiko yksi suomalainen?

Reissun erikoisimman kulinaarisen elamyksen koin eilen Kolnin rautatieasemalla, kun soin yhden suomalaisen eli finlandaisen... Se oli ihan tavallinen taytetty patonki, mutta leipa oli tumma. Myyjan mukaan suomalaiset ovat tunnettuja terveellisista leipavalinnoistaan... Epasuomalaisittain tomaatilla, mozzarellalla, baislikalla ja salaatilla taytetty suomalainen maistui hyvin. No, syommehan mekin hampurilaisia!

Terveisia Yorkshiresta

Helsingin kokoinen Leeds on Englannin suuria teollisuukaupunkeja, jota on parin viime vuosikymmenen aikana nostettu uuteen loistoon. Pohjoisen bilepaakupunkinakin kaupunki nykyaan tunnetaan.

Mita taalla voi tehda bailaamisen lisaksi? Historian lisaksi kaupunki tunnetaan mm. jalkapallon ystavien keskuudessa. Emmerdale-sarjan fanit taas voivat tehda taalta kasin retkia sarjan kuvauspaikoille. Itse aion huomenna aamulla naapurikaupunkiin Bradfordiin kansalliseen elokuva- ja TV-museoon. Olen elokuvien suuri ystava, mutten ole onnistunut kaymaan siella koskaan!

Yorkshiren kreivikunnasta loytyy myos mm. Yorkin historiallinen kaupunki, josta loytyy upea katedraali York Minster, viikinkiaikaa esitteleva museo (viikingit tunsivat Yorkin nimella Jorvik) ja paljon muuta upeaa. Minun ja veljeni lapsuuden suosikkikohde oli Castle Museum, jossa oli vanhanaikanen mekaaninen kone, joka esitti hirttajaisia. Miten niin lapset ovat julmia? Sittemmin olen toki liittynyt Amnestyyn! ;-)

Bronten sisarusten toiden ihailijoille on olemassa myos retkia "Bronte-countryyn". Yorkshiressa on hienoa maaseutua. Jylhien maisemien osalta oma vinkkini on matkata junalla tai bussilla Manchesteriin. Reitti kulkee Penniinien vuorijonon halki, maisemat ovat ainakin minusta upeat.

Vinkkeja reilaajalle, osa n

InterRail-korin voi ostaa myos yhteen maahan. Tata varten suosittelen isoa-Britanniaa! Taalla on kattava rautaiverkko ja junat ovat nopeita ja mukavia, mutta turkasen kalliita. Reilaaja saastaa nopeasti hyvin, varsinkin kun suurimpaan osaan junista ei ole lisamaksuja tai pakollisia paikkavarauksia.

Toinen vinkki on tsekata reilikortin mahdollisuudet paikallisliikenteessa. Huomenna kavaisen Bradfordissa junalla - siihenkin kelpaa reilikortti!

3 kommenttia:

  1. Eurostariin kandee juu aina ostaa lippu etukäteen. Huvittavaa kun silloin huhtikuun tuhkajumin aikaan ihmiset jonottivat lippujonoihin (tai siis koittivat).
    Ja Britannian junien nykyistä täsmällisyyttä en menisi kehumaan (epätäsmällisempiäkin löytyy...). Ja jos niihin haluaa ostaa lipun paikalta, niin kannattaa olla liikkeellä ainakin kolme päivää etukäteen - saman päivän liput ovat törkeän kalliita.
    (Siltikin junilla pääsee etenkin pidemmät matkat busseja mukavammin ja etenkin nopeammin.)

    Onkos BritRail Pass kalliimpi kuin vain Britanniaan ostettu InterRail-kortti?

    VastaaPoista
  2. Britrail Passin kotisivuilla ei jostain syysta talla hetkella nayteta hintoja, mutta kalliimmalta vaikuttaa. Itse olen ostanut taalla reissatessani lippuja netista kotoa kasin jo muutama viikko etukateen, siten hinnat ovat kaikkein edullisimpia!

    Junien tasmallisyys tuntuu taalla parantuneen aiemmista ajoista.

    VastaaPoista
  3. Mä olen syönyt useamman kerran joltain Saksan asemalta ostamani 'suomalaisen' tässä suhatessani Hollannin ja Regensburgin väliä. Ihan hyvä sämpy, ei siinä mitään.

    En ole ikinä mennyt Eurostarilla reilatessa, mulla on ollut sellainen käsitys, että se lisämaksu ihan kakkosluokkaankin on jotain ihan sairaan kallista? (Lisäksi tykkään niistä Kanaalin ylittävistä paateista..)

    VastaaPoista