perjantai 9. heinäkuuta 2010

Mulla on kiire, junilla ei - Lauluja junamatkailun vaikeudesta

Kyllä on aikataulujen pitäminen nykyään vaikeaa! Nuorena reilatessani asiat olivat niiin paaljon paremmin... Vai olivatko? Ongelmat meinasivat alkaa jo ensimmäisella etapilla Tukholman ja Lundin välillä. Onneksi yöjuna Lund-Berliini (nopea ja mukava - suosittelen!) odotti...Varsinainen säätäminen alkoi eilen. Matkalla Krakovasta Prahaan jo ensimmäinen vaihtoyhteys Puolan Katwicessa oli kunnolla myöhässä. En olisi ikinä ehtinyt vaihtamaan Tsekin puolella Prerovissa... Onneksi näppärä konduktööri ehdotti junasta jäämistä jo Ostravassa ja vaihtoa siellä. Kovalla selittelyllä sain paikkavaraukseni kelpaamaan, ja olin Prahassa vain tuntia aiotusta myöhässä! Samalla reitillä oli useampia matkustajia, mutta minä olin ainoa, joka sai tämän hyvän vinkin. Mitähän tapahtui sille huonosti englantia osaavalle japanilaisnaiselle? Toivottavasti hänkin pääsi perille!Tänään matkustin Prhasta Berliinin kautta läntiseen Saksaan Wuppertaliin. Jo Berliiniin saapuessamme juna oli puolitoista tuntia myöhässä (tosin nyt radalla oli ilmeisesti onnettomuus). Myöhästyin jatkoyhteydestäni. Seuraavat länteen menevät junat olivat hurjasti myöhässä myös - kuinka epäsaksalaista! Selittely auttoi taas ja sain vaihdettua junassa paikkalippuni. Hurjassa helteessä pääsin perille tunteja myöhässä...Mitä tästä opimme? Lomalla ei saa tehdä liian tiukkoja suunnitelmia. Aikuismatkailija saattaa stressaantua nuorisoa helpommin, muista pakata pitkä pinna mukaan! Supliikki auttaa aina. Ja junaan on helteellä syytä varata paljon juotavaa ja suolaista syötävää - suolapähkinät hakkaavat suklaan 6-0!Miellyttävä yö panimossa

Kuumassa Prahassa oli eilen lisäkseni n+1 turistia (n on hyvin suuri luku). Tein pikakierroksen ja päätin vierailla uudelleen talvella. Majoitus oli varmasti yksi tämän keikan jännimmistä: nukuin panimossa! Panimo-hotelli U Medvidku on sekoitus majapaikkaa, ravintolaa ja kaupungin pienintä panimoa. Huoneeni oli söötti ja tuoteett maistuvia! Ehdoton paikka olutkulttuurin kehdossa Prahassa majoittuville! Hinta vaan oli reilaajalle reippaanlainen, mutta kun muuten säästelee, välillä voi asustaa fiinimminkin...Nyt olen Saksassa Wuppertalissa, ja huomenna tapaan kollegoita, jotka näyttävät minulle kaupunkia! Reilun Espoon kokoisessa kaupungissa on mm. paljon säästynyttä Bauhaus-arkkitehtuuria, kaupunkia kiertää kuuluisa Schwebebahn-monorail-rata ja kulttuuriakin on tarjolla. Paikka vaikuttaa oikealta helmeltä! Pian tutustumaan!

4 kommenttia:

 1. Kuis tää helle vaikuttaa; toimiiko junissa ilmastointi, ja pysyvätkö aikatauluissaan?

  VastaaPoista
 2. Junat ovat olleet suht siedettavia, eivatka saksalaisten tuttavieni mukaan myohastelytkaan johdu helteesta: saksalainen tasmallisyys raiteille kuulemma siirtyi historiaan, kun Deutsche Bahn yksityistettiin ja se listautui porssiin....

  Epamukavuutta lisaa kuitenkin junien taysinaisyys.

  VastaaPoista
 3. Yhdesta saksalaisesta junasta oli tosin ilmastointi kosahtanut. Paikalliset eivat varsinaisesti iloinneet... Olen nyt myos valistettu, etta siella on viikonlopun aikana jouduttu viemaan sairaalan juniin pyortyneita ihmisia. minulla on siis onnea matkassa... :-)

  VastaaPoista
 4. Prahan ihmismäärä kuulemma tuplaantuu kesäisin. Kuulostaa jo vähän urbaanilta, mutta itse kävin Prahassa leppeässä tammikuisessa lumisateessa. Loved the city.

  VastaaPoista