perjantai 30. heinäkuuta 2010

Kodin lämmössäArkkitehtuuria Wuppertalissa


Matka on onnellisesti ohi! Viimeiset päivät olen huilinut, hoitanut asumisjärjestelyjä ja käynyt kokeilemassa työntekoa. Olin unohtanut sähköpostini salasanan, joten ehkä minulla on vielä toivoa! Vaan kuka keski tällä välin muuttaa koko Suomen sisätilat yhdeksi suureksi saunaksi?

Mitä matkasta jäi käteen? Hauskanpidon ja uusien kokemusten, elämysten ja nähtävyyksien lisäksi minulle on jäänyt mieleen paljonkin! Samoin haluan jakaa muutaman valokuvan matkan varrelta.
- Junamatkailu on muuttunut nuoruudestani yllättävän paljon: koska varsinkin nopeampiin juniin on pakko tehdä maksulliset paikanvaraukset, hikisenä käytävillä notkuvat reilaajat alkavat olla katoava luonnonvara. Samalla eteneminen on tullut hankalammaksi, kun varauksia ei välttämättä saa tehtyä edes viiden päivän varoitusajalla. Kun junamatkailua halutaan kuitenkin lisätä esim. ympäristösyistä, tämä aiheuttaa paineita järjestelmälle. Spontaanimpaa matkustustapaa suosineet tapaamani nuoret reilaajat olivat mm. nukkuneet asemien pihalla useita öitä, kun illan viimeiseen jatkojunaan ei saanutkaan paikkoja. Olen tietenkin maallikko, mutta ihmettelin usein matkallani, kuinka lyhyitä junat olivat: esimerkiksi Hampurista Kööpenhamineen kulkevassa junassa oli vain kaksi vaunua!

- Pakolliset varaukset lisäävät myös inter-rail-lipun kuluja, mikä pitää ottaa huomioon. Tämän suhteen paras (eli edullisin) maa oli - yllättäen - Englanti!

-Oma reittivalintani Suomesta ja Suomeen noudatti perinteistä "Ruotsinlaivamallia". Sen, jonka matkailukestävyys venyy mm. laivan karaokeen, kannattaa yhä käyttää tätä reittiä, koska esimerkiksi Lundista Berliiniin kulkenut yöjuna oli tosi hyvä! Jos ensimmäinen kohde on esim. Puola, voi myös esim. matkustaa Baltian maiden läpi bussilla ja käynnistää InterRail-osa vasta vaikka Varsovasta. Puolaan olisi päässyt myös halpalennolla. Pienellä viitseliäisyydellä ja kekseliäisyydellä säästää aikaa ja rahaa! Todella pitkiä siirtymiä (tyyliin putkeen Tukholmasta Ateenaan) välttelin, tädin selkä ei vaan enää kestä. Lepovaunupaikat, hostellit ja hotellit sekä aamuiset pilatesharjoitteet pitivät kropan kuitenkin hyvässä kuosissa!Give peace a chance! John Lennonin katu lähellä Varsovan "suomalaistaloja"
-Älä jää yksin! Itsekseen matkustavan aikuisreilaajan kannattaa suosia hostelleja ja junissa toista luokkaa, ellei halua viettää kaikkea aikaansa yksin. InteRail-matka voi olla tietenkin myös matka itseen tai hyvä tilaisuus lukea junissa kirjoja tai neuloa upeita villapaitoja, mutta itse aika sosiaalisena ihmisenä olisin ajoittain kaivannut enemmän seuraa. Mitä helteisemmäksi matka kävi, sitä enemmän aloin käyttää ensimmäistä luokkaa (koska minulla oli 1. luokan lippu), mikä ehkä fyyisesti lisäsi matkustamisen mukavuutta, mutta myös matkustamisen tylsyyttä! Erikielisten kännykkäkeskustelujan pakkokuuntelu ei ole kovin jännittävää taustamusaa...

- Hostellitarjonta on monipuolistunut nuoruuden päivistä. Ne ovat edullisisa, siistejä ja onesta saa omankin huoneen. Varsinkin Puolassa hostellit olivat aivan mahtavia! Hostelleissa tuli juteltua muiden matkaajien kanssa: mieleeni on jäänyt erityisesti tv-hetki Birminghamissa, jossa tuijotimme isolla porukalla Titanicia ja nurisimme siitä, ja se ruotsalainen perheenisä, joka karjui erotuomarille puolalaisessa hostellissa jalkapalloa katsoessaan!


Nykyaikaista hostelliasumista Krakovassa

- Helteellä matkustaminen on raskasta. Kannattaa yrittää pitää itseään viileänä ja muistaa myös lepopäivät. Olen iloinen, että jätin alunperin suunnittelemani Hollannin keikan väliin. Vieläkin olisin vähän voinut vähentää ahnehtivaa ryntäilyä! Sinne reilille pääsee vielä uudestaankin, toinen jalka ei vielä ole haudassa!


Keep cool! (Ystäväni Minna sadettimen alla Potsdamissa)

-Saksa on mahtava lomailumaa! En ollut koskaan lomaillut Saksassa, vaikken koskaan ole maata tietoisesti vältellytkään. En ole koskaan kuulunut kuuluisan suomalaisen keihäänheittäjän koulukuntaan... Ainakin Berliiniin haluan heti uudestaan! Suurena maana Saksa voisi olla hyvä yhden maan InterRailin kohde (muita voisivat olla esim. Iso-Britannia, Ranska ja Espanja). Vielä kun Deutsche Bahn saisi ne junatkin kulkemaan ajallaan...

Alan jo miettiä seuraavaa reilimatkaani! Ensi kerralla taidan kuitenkin tyytyä hieman lyhyempään reissuun! Espanja ja Portugali voisivat olla mieluisia kohteita. Kannattaa kuitenkin miettiä ajankohtaa: heinä-elokuun helteissä siellä taatusti ramppaa koko muukin pohjoisen Euroopan kalvakka lomailijaväki...
Mieli jo tulevissa matkoissa...

Kiitos teille, jotka olette jakaneet matkaa kanssani! Oli mahtava reissu, mutta mukavaa myös palata kotiin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti